top of page
Untitled-1-02.png

Nicholas, 2 ani    
Arc aortic întrerupt

 

Nicholas s-a născut la Iași, în decembrie 2020, cu două săptămâni înainte de termen. În maternitate, părinții, Ana și Ionuț Grădinaru, au aflat că are DSA și DSV operabil pe la 1 an. „Imediat după externare am mers direct la un consult la privat, la un cardiolog pediatru. Ni s-a spus doar să ne bucurăm de copil, că în afară de DSV și DSA totul e în regulă. După câteva zile, în care am tot mers la medici (la privat) deoarece puiul nu prea mânca (l-am operat de fren), am ajuns la spital”, spune mama Ana, 31 de ani. La triaj au primit un bilețel pe care scria: rog internare URGENT terapie intensivă. La scurt timp după ce am ajuns, a făcut primul stop… Au crezut că moare. Avea plămânii infectați, stomacul, ficatul, rinichii – inflamați. În picioare nu avea nici puls, nici tensiune. După alte trei zile, în care i s-au făcut tot felul de investigații, și dosarul lui s-a plimbat prin diverse clinici din Europa, a venit și diagnosticul: Arc aortic

întrerupt. I-a fost administrat un medicament care să îi mențină canalul arterial deschis până la operație, dar organismul lui nu l-a acceptat și a fost reintubat. Pe 2 ianuarie 2021 era stabilit ca peste trei zile să fie transferat la Tg. Mureș pentru operație de urgență. Pe 3, secția de cardiologie din Tg. Mureș s-a închis din cauza unui caz de COVID. „Variante nu mai aveam, nici timp, ne-am decis să plecăm la San Donato. Pe 4 am primit acceptul, am pregătit actele (pașaport, procura notarială, formular, scrisoare tradusă, negații de la trei spitale din țară), iar pe 7 ianuarie eram în avionul Blondie spre Milano.”

Pe 8 ianuarie, Nicholas a fost operat. Operația a durat câteva ore, timp în care a suferit al doilea stop. „Nu mai știu dacă a fost respirator sau cardiac”, spune mama Ana, „dar două zile a stat cu pieptul deschis, în caz că apărea ceva grav, îl lua și îl băga din nou în operație.” S-au întors acasă după trei săptămâni, cu un zbor normal. „Nicholas mai are o problemă, valva aortică e bicuspidă în loc de tricuspidă, care e doar monitorizată. Dar nu va avea voie să facă sporturi de contact sau de performanță. Am făcut un an de kineto. În rest, nu are tratament, e OK. Am avut mult noroc, din toate punctele de vedere”, spune tatăl Ionuț Grădinaru, 38 de ani.

bottom of page