top of page
Untitled-1-07.png

Vladimir, 1 an și o lună     
Coarctație de aortă 

Părinții Octavian și Roxana Vasile sunt din Drăgășani. Vladimir li s-a născut pe 25 noiembrie 2021, la Râmnicu Vâlcea. A fost o sarcină normală, cu analizele la zi, cu nota 9 la naștere. Două săptămâni mai târziu, la un control de rutină, un pediatru din Drăgășani l-a identificat ca „ puțin tahicardic (bătăi de inimă rapide și aritmice), și ne-a recomandat să mergem la camera de gardă din Râmnicu Vâlcea. De acolo ne-au transferat la Spitalul regional Craiova. Vladimir era deja palid, arăta din ce în ce mai rău”, spune tatăl Octavian, 34 de ani.

 

"Părinții stăteau în avion mai în spate și simțeam cum îmi caută privirea chiar dacă nu mă uitam în direcția lor. De aceea, de fiecare dată când ridicam capul îmi făceam curaj să par OK, să nu vadă și ei cât îmi e de frică. „E bine”, le spuneam. „Dar ce face domnul doctor acolo?” „A schimbat butelia de oxigen” sau „S-a terminat bateria injectomatului”. Știam că dacă ajungem e salvat! Părea fără sfârșit zborul ăsta. La un moment dat ajunsese la tensiune 5... Dar știam că dacă ajungem cu el în viață, e salvat."

– Adelina Toncean

 

Medicii din Craiova suspectau o bacterie, dar în câteva zile au înțeles că are coarctație de aortă. După ce au primit acceptul de la Marie Curie, bebelușul a fost transferat de urgență la București cu un avion Smurd, „că era ceață și elicopterul nu a mai putut decola. Pe 15 decembrie a început prima operație, la Marie Curie. În timpul operației au realizat că întregul arc aortic este mai îngust decât trebuie și e nevoie de o altă operație ce nu putea fi făcută în România. Pe 17, cu zborul Blondie a fost făcut transferul către clinica San Donato, iar pe 20 decembrie s-a făcut cea de-a doua intervenție”.

„A fost poate cel mai greu transport al nostru. Practic, operația a început în România și a continuat în Italia. Cinci doctori au mers cu noi”, spune Adelina Toncean, fondatoarea Blondie. În Italia, norocul lui Vladimir s-a schimbat. A stat până pe 27 decembrie la terapie intensivă, apoi a trecut la salon, unde a stat singur câteva zile. După care l-au însoțit mami, trei săptămâni, și apoi tati – o săptămână. S-au externat pe 31 ianuarie și au revenit acasă pe 2 februarie cu o cursă normală. „La controalele de rutină care au urmat totul a fost OK. Suntem bine”, spune mama Roxana Vasile, 30 de ani.

bottom of page