top of page
Untitled-1-06.png

Anastasia, 2 ani
Malformație la inimă

O ajutăm pe Anastasia s-o pună în cărucior pe păpușa Maia. Păpușa e aproape cât ea de mare, dar Anastasia e mai preocupată de o cutie cu bomboane, pe care n-ar da-o din mână. Și când o dă, nu se poate decide la cine e mai sigur să o lase: la mama sau la tata… „Nu va trăi”, mi-a spus doctorul la controlul de 8 luni, își amintește mama Ana Tâlvan. „Am fost la patru centre private, care mi-au repetat același lucru. Nimeni nu-i dădea nicio șansă.” Familia este din Pucioasa, Dâmbovița. Anastasia Nicole s-a născut la Târgoviște pe 4 decembrie 2020, cu „jumătate de inimă, nu știu cum îi zice, e foarte complicat”, spune tatăl Bogdan. Apoi a stat în terapie intensivă la domnul doctor Nicolescu, de la Marie Curie, în București. „Atrezie de tricuspidă”, îl corectează mama cu diagnosticul medical. „E o malformație la inimă. Că doar atâta are. Și asta necesită trei intervenții la vârste și kilograme diferite: Norwood, Glenn și urmează Fontan, când va împlini 3 anișori și va cântări 13-14 kg. Primele două le-am făcut prin formularul 112.”

 

"Când a coborât din avion, mama Anastasiei a zis că la întoarcere o va îmbrăca în roz. Că are și costumaș pregătit. Dar nu a îmbrăcat-o în el pentru că fetița a crescut atât de mult încât nu i-a mai venit. Nici mama nu mai era la fel. Era atâta determinare în ea în timp ce ne spunea câte a învățat de la copilul ei! A plecat o adolescentă și s-a întors o mamă.."

– Adelina Toncean

 

La prima operație de la clinica San Donato, din Milano, au prins zborul Blondie din ianuarie 2020. A doua operație, Glenn-ul, l-au făcut tot acolo, la San Donato, pe 21 noiembrie 2021, când au putut merge cu avionul normal. „Și mai urmează Fontan, pentru închiderea circuitului. Și cu ajutorul lui Dumnezeu, poate nu mai avem nevoie de niciuna”, spune Ana.

bottom of page